Posledice korona virusa i kako da ih sprečite

Posledice korona virusa (sada već Post-covid sindrom), odnosno bolesti COVID-19, su nešto o čemu će se u narednim godinama istraživati.

Koje su posledice infekcije korona virusom?

COVID-19 je nažalost deo naše svakodnevice, na svu sreću nemaju svi pacijenti tešku kliničku sliku.

Međutim, među onima koji su imali srednju ili tešku formu bolesti, ne samo što je oporavak duži, već oni često imaju i neke posledice.

 1. Ono što bismo izdvojili je da se dosta pacijenata žali na srčane tegobe. Srčane tegobe se manifestuju zamaranjem, preznojavanjem, bolovima u grudima, lupanjem srca i nepravilanim radom, kratkim dahom, malaksalošću i blago povišenom temperaturom. Obično se jave kardiologu ili internisti. Kada se odrade pretrage u vidu pregleda, laboratorije i eha srca, vidi se da postoji perikarditis (upala srčane maramice) ili miokarditis (upala srčanog mišića), a nekad i oba. Kad se to ustanovi, ljudi se  uplaše, ali mirovanje, vitaminska terapija, antiinflamatorni lekovi i internistička terapija u zavisnosti od indikacija rešavaju problem u roku od mesec dana. Naravno, kod nekih pacijenata, oporavak traje duže, ali to prvenstveno zavisi od njihovog opšteg stanja, ponašanja i pridruženih bolesti.
 2. Mnogi pacijenti se žale da im se čulo mirisa i ukusa nije oporavilo dva ili tri meseca nakon infekcije korona virusom ili da i dalje dosta mirisa osećaju izmenjeno.
 3. Određeni broj pacijenata ima problema sa zgrušavanjem krvi i uopšte parametrima vezanim za zgrušavanje krvi. Jedna od stvari koja se takođe prati tokom infekcije koronom je D-dimer koji može da skoči i onda se primenjuje antikoagulantna terapija. Kod nekih pacijenata se te vrednosti dugo održavaju nakon infekcije i zato je potreban dodatni monitoring.
 4. Dosta pacijenata ima psihičkih problema koji se većinom manifestuju povećanom anksioznošću i nesanicom ili lošim spavanjem. Ima i onih koji imaju panični napade i depresivne momente.
 5. Određeni broj pacijenata ima problem sa urinarnim traktom. Pojava urinarnih infekcija neposredno nakon preležanog COVID-a takođe se javlja kao komplikacija.
 6. Određeni broj pacijenata ima probleme i sa porastom enzima jetre, ali to je i logično imajući u vidu da se za lečenje korone koristi dosta lekova i suplemenata.
 7. Pojava gljivičnih infekcija (Candida albicans) takođe zna da bude pratilac korone. Tome pored upotrebe antibiotika doprinosi i opšti pad imuniteta. Može da zahvati usta, creva, genitalni trakt, ali i pluća.

Šta da uradite ako osećate posledice korona virusa?

Pre svega bez panike, preživeli ste kovid preživećete i posledice koje su vas snašle. S obziorm da su ti simptomi opšti i teško ih je povezati sa bilo čim trebalo bi da uradite sledeće:

 1. Kompletnu laboratoriju ili bar krvnu sliku sa leukocitnom formulom i CRP-om,
 2. Eho srca i pregled interniste ili kardiologa,
 3. Rendgen pluća,
 4. Ukoliko sve gore navedeno bude u redu onda mikrobiološki ispitivanja, urinokultura, bris grla nosa i jezika na bakterije i gljivice, ispljuvak na bakterije i gljivice, stolica  na bakterije i gljivice.

Pregled lekara se naravno podrazumeva.

Zašto se javljaju posledice korona infekcije?

Razlog za pojavu komplikacija infekcije korona virusom tzv. post-covid sindroma su posledica pre svega samog dejstva virusa na čitav organizam.

Korona virus se ne zadržava samo na plućima već deluje negativno i na koagulaciju, srce i krvne sudove, bubrege, jetru i centralni nervni sistem

Naravno, nisu svi organi kod jedne osobe pogođeni, ali komplikacije kada postoje, pogađaju neke od ovih organa, ne sve odjednom.

Takođe treba spomenuti i neophodnost mirovanja u trajanju infekcije.

Realno je očekivati da 15 ili 30 dana ležanja u krevetu dovodi do gubitka kondicije i mišićne mase.

Pogotovo je ovo važno spomenuti za starije osobe i osobe koje boluju od hroničnih bolesti.

Ne može se odmah krenuti sa punim obimom posla koji je mogao da se obavlja pre infekcije a da se ne razviju neke tegobe.

Kako da sprečite da ne dođe do posledica infekcije korona virusom?

Pre svega, ukoliko ste inficirani korona virusom, ispoštujte terapiju do kraja i tokom infekcije mirujte što više možete.

Kao što smo ranije naveli, korona je čini se sveobuhvatan virus koji deluje na ceo sistem i potrebno je vreme da bi se ceo sistem oporavio.

Nakon preležane korone mi vam savetujemo da:

 1. Krenete lagano sa vraćanjem u svakodnevicu, nemojte odmah da uskočite u bazen svakodnevnih obaveza. Taj bazen je veliki, hladan, prepun stresa, hladne je vode i vašem nadraženom organizmu neće da prija.
 2. Izbegavajte težak fizički posao barem 3-4 nedelje od završetka korona infekcije ili koliko god je potrebno dok se ne vratite u formu.
 3. Nastavite sa unosom vitamina, najbolje prirodnim putem. Vitamini iminerali se unose putem hrane i važno je birati zdravu hranu, ali i namirnice koje Vam obezbeđuju dovoljno energije. To znači da je pored voća i povrća potrebno da unosite i meso i mlečne proizvode, kao i žitarice. Za zdravlje su bitni pored vitamina, masti, proteini i ugljeni hidrati koji se većinom obezbeđuju iz namirnica životinjskog porekla.
 4. Nastavite da pijete probiotike bar još neko vreme nakon infekcije, oni obezbeđuju zdravu floru creva, a ona je važna kao deo imuniteta.
 5. I na kraju možda i najbitnije, ukoliko počnete da osećate neke tegobe, nemojte odmah da se nervirate i nemojte odmah da misliti da ste dobili komplikaciju korona infekcije. Takav stres vam ne treba. Imajte u vidu da je za oporavak organizma posle infekcije korona virusom potrebno vreme, sigurno barem mesec dana. Vi niste Supermen i verovatno nemate čarobnjaka pored sebe koji će zamahom štapića 15tog dana od infekcije da vas vrati u pređašnje stanje. Ono što treba da uradite je da pratite signale koje vam šalje telo i da se u skladu sa time ponašate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *