PIH ( pregnancy induced hypertension )

Odnosno trudnoćom indukovana hipertenzija je sindrom nepoznate etiologije i patogeneze, koji karakterišu hipertenzija i proteinurija. On ima nepredvidiv početak, progresiju i nestanak posle porodjaja.U osnovi patofizioloških dešavanja leži generalizovani vazospazam, vaskularne lezije u mnogim organima, aktivacija koagulacionog sistema, poremećaj hemostaze i odnosa prostaciklin-tromboksan.

Preeklampsija je patološko stanje u trudnoći koga osim povišenog krvnog pritiska, karakterišu otoci i prisustvo proteina u mokraći. Preeklampsija predstavlja jednu od najčešćih komplikacija u trudnoći i jedan od vodećih uzroka prevremenog porodjaja. Može da bude rana (pre 34.nedelje trudnoće) i kasna (posle 34. nedelje trudnoće). Raniji početak preeklampsije ukazuje na teže oboljenje.

KLINIČKA SLIKA

  • Povišen krvni pritisaka
  • Otoci
  • Nagli porast telesne težine trudnice
  • Smanjeno izlučivanje mokraće ( sa proteinurijom)
  • Intenzivne glavobolje
  • Smetnje sa disanjem
  • Bol u trbuhu
  • Muka, gađenje, povraćanje
  • Vaginalno krvarenje
  • Smanjivanje fetalnih pokreta

Pored ovih simptoma i znakova preeklampsije, može doći do porasta vrednosti kreatinina i transaminaza u serumu.

DIJAGNOZA

Dijagnoza se postavlja na osnovu dobro uzete anamneze o tegobama trudnice, opštim pregledom, merenjem krvnog pritiska, odrdjivanjem proteina u urinu i laboratorijskim testovima ( oderdjivanje trombocita, transaminaza, LDH ). Potrebno je uraditi ultrazvuk radi procene razvoja fetusa, a Doppler ispitivanje umbilikalne i fetalne cirkulacije radi procene ugroženosti fetusa.

LEČENJE

Čim se zapazi znatnije povišenje krvnog pritiska (140/90), praćeno obilnom proteinurijom i otocima, trudnicu treba hospitalizovati. Osnovni cilj lečenja jeste da se suzbiju izraženi simptomi i omogući nastavak trudnoće bez tegoba. Ishrana ima veliki značaj. Svakodnevno treba kontrolisati telesnu težinu, više puta dnevno krvni pritisak, količinu izlučene mokraće i proteina. Ako je pritisak veoma visok daju se sedativi, spazmolitici i hipnotici. Kada postoji opasnost od nastanka eklampsije daju se magnezijum sulfat i glukoza intravenski. I posle stišavanja napada trudnicu treba redovno kontrolisati sve do porođaja.Ukoliko i pored preduzetog lečenja ne nastane stišavanje bolesti, u najtežim slučajevima treba razmišljati o prekidu trudnoće.

Eklampsija je najteži oblik graviditetnih toksikoza. Najčešće se javlja pri kraju trudnoće ili u toku porođaja, uglavnom oboljevaju prvorotke i obično se nadovezuje na preeklampsiju. Uz edeme, proteinuriju (protini u mokraći) i hipertenziju, praćena je gubitkom svesti i pojavom toničnih i kloničnih (trzaji i ukočenost) grčeva.

Etiologija

Kao i kod ostalih grviditetnih toksikoza, pravi uzrok eklampsije do danas nije otkriven. Eklampsija se češće javlja kod višeplodne trudnoće, kod dijabetičarki, kod gojaznih žena i žena koje boluju od povišenog krvnog pritiska. Uglavnom se javlja u krajevima gde se trudnice obilno i neracionalne hrane

Klinička slika

Pre izbijanja pravog eklamptičnog napada, od subjektivnih simptoma žena se žali na glavobolju, treperenje i svetlucanje pred očima, zujanje u ušima i opštu slabost. Zapaža se slabije izlučivanje mokraće (oligurija), koja može ići do potpunog prestanka izlučivanja (anurija). Proteinurija je veoma izražena. Trudnica je otečena u licu, nogama i donjim delovima tela. Krvni pritisak je veoma visok, i uporno se održava.

Često posle delovanja neke spoljnje draži ili bez nje trudnica dobije eklamptični napad. Pri tome bolesnica gubi svest i javljaju se tonični i klonični grčevi mišića. U toničnim grčevima učestvuju i trbušni, torakalni, leđni mišići i dijafragma. Trudnica zadržava disanje, pomodri, vilice, zubi i usnice su čvrsto stegnuti. Tonične kontrakcije ne traju duže od jednog minuta, po njihovom popuštanju, bolesnica prodiše i koža i vidljive sluzokože dobijaju normalnu boju. Zatim se javljaju klonični grčevi gotovo svih mišića, naročito su izraženi grčevi mimičnih mišića lica i očnih jabučica, tako da se vide različite grimase uz kolutanje očiju, sem toga nastaju trzaji ekstremiteta, na ustima se pojavljuje pena koja je, ako se trudnica ugrize za jezik, krvava. Po prestanku napada bolesnica se smiruje, još nekoo vreme je u nesvesti, polusvesti, najzad se budi i ničega se ne seća.

Pri najtežem stanju (status eclampticus) bolesnica uopšte ne dolazi svesti, već se smenjuju napad za napadom i često se završava smrću. Uzroci smrti kod eklampsije su : cirkulatorni kolaps (zastoj srčanog rada, edem pluća, šok), krvarenje u mozgu, ugušenje aspiriranim sadržajem i insuficijencija bubrega. Plod je takđe ugrožen, rađa se sa manjom telesnom težinom, ali je i smrtnost ploda pre rođenja visoka.

DIJAGNOZA

Eklampsija se otkriva ispoljenom kliničkom slikom: pojavom povišenog krvnog pritiska u trudnoći, prisustvom otoka, prisutnom glavoboljom, lošim opštim stanjem, prisutnim belančevinama u mokraći, smanjenjem belančevina u krvi, povišenim vrednostima transaminaza (AST, ALT LDH), znacima poremećaja funkcije bubrega (povišenim vrednostima mokraćne kiseline, azotnih materija u mokraći), smanjenjem broja krvnih pločica, poremećajem faktora koagulacije, hemo koncentracijom.

LEČENJE

Bolesnicu treba odmah hospitalizovati i ako je to moguće smestiti u zasebnu, mirnu, zamračenu sobu. Bolesnica se položi na stranu kako bi se smanjila opasnost od aspiracije, ako dođe do povraćanja. Svakodenvno je treba kontrolisati i nadgledati da ne bi došlo do napada. U slučaju napada, treba dati magnezijum sulfat intravenski, i uz to velike količine vitamina B i C, glikozu. Ishrana ima veliki značaj. Treba izbaciti so, masti i u prvo vreme proteine. U najtežim formama se daje samo voće. Svakodnevno treba kontrolisati telesnu težinu, više puta dnevno krvni pritisak, količinu izlučene mokraće i proteina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *