Opstipacija (zatvor) kod dece

Opstipacija kod dece je čest problem. Veoma je važno da Vaše dete ima redovne stolice, normalne konzistencije i da pražnjenje creva bude komforno, bez napora, bola i nelagodnosti.

Šta je opstipacija kod dece?

Vaše dete ima opstipaciju ako ima neredovna crevna pražnjenja (≤ 2 nedeljno) i/ili ukoliko su stolice tvrde, velikog promera i detetu stvaraju značajno naprezanje pri pražnjenju ili ima najmanje jednu epizodu nekontrolisanog crevnog pražnjenja/prljanja veša nedeljno, što traje minimum dva meseca. Kada stolica izostane više dana, nakupljene fekalne mase dovode do širenja creva, što može da prouzrokuje bolove u trbuhu. Tako „rastegnuto“ crevo ne obavlja dobro svoju funkciju. Stolica može da postane velikog promera i da se teško evakuiše. To ima za posledicu da dete svesno zadržava stolicu i odlaže crevno pražnjenje zbog bolova. Tako nastaje „začarani krug“ čime se problem još više pogoršava. Dešava se da prolazak tvrde stolice povredi sluzokožu analnog kanala ili kožu anusa u vidu ranice ili rascepa, sa pojavom male količine sveže krvi na stolici ili na papiru prilikom brisanja.Tada pražnjenje creva postaje veoma bolno i stvara strah kod deteta koje se brani od neprijatnih senzacija stezanjem mišića karlice. Osim toga, opstipacija može da se ispolji i prljanjem veša. Nekada se čak pomisli da dete ima dijareju, ali zapravo iznad mesta „čepa“ stvrdnute stolice dolazi do truljenja fekalnih masa koje se slivaju niz zid creva kroz anus na veš. To značajno remeti kvalitet života, posebno starijeg deteta ili adolescenta.

Da li Vaša beba ima opstipaciju?

Neke bebe imaju po nekoliko stolica dnevno. Kod drugih, pak, učestalost crevnog pražnjenja je znatno ređa, te stolice izostaju po više dana. To je normalno u prvim mesecima života, ukoliko je beba relaksirana, crevna pražnjenja su bez značajnog naprezanja, a stolica meke konzistencije. Očekuje se da dete razvije pravilan ritam redovnog crevnog pražnjenja u uzrastu od 27 do 36 meseci. Nemojte se plašiti ukoliko Vaša beba ponekada plače prilikom defekacije. To je normalno, jer je nervni sistem koji reguliše rad creva kod bebe još uvek nezreo. Naime, dešava se da izostane neophodna koordinacija između stezanja mišića prednjeg trbušnog zida i istovremenog opuštanja mišića anusa i dna karlice. Beba zaustavi dah, zacrveni se u licu, zgrči se, ali zbog neodgovarajućeg opuštanja mišića karličnog dna nema prolaska stolice, što dovodi do plača. Konsultujte pedijatra ukoliko Vaša beba ima opstipaciju u prvom mesecu života, „tanku“ stolicu poput paste za zube, napet trbuh, ako slabo napreduje u telesnoj masi, povraća, odbija obroke ili ima pojavu krvi u stolici.

Kako se leči opstipacija kod dece?

Prema zvaničnim preporukama ESPHGAN / NASPGHAN-a (Evropskog i Američkog udruženja za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i nutriciju) i NICE (Nacionalnog društva za zdravstvenu zaštitu) lek izbora kod funkcionalne opstipacije je iz grupe Makrogola, čija je aktivna supstanca polietilenglikol (PEG). Početna doza je 0,4 gr/kg/24h uz postepeno povećanje doze u skladu sa terapijskim odgovorom do 0,8 gr/kg/24h. PEG zadržava vodu unutar creva i omogućuje redovno, bezbolno pražnjenje meke stolice. Lek je potpuno bezbedan i ne apsorbuju se iz creva u cirkulaciju. Pedijatar će prema telesnoj masi Vašeg deteta propisati potrebnu dozu, a lek je potrebno redovno primenjivati tokom minimum tri meseca, uz postepeno smanjivanje doze do potpunog obustavljanja. Cilj je da dete ima 1-2 meke stolice dnevno, da lako i bez napora prazni crevo. Budite strpljivi. Nekada je potrebno 6 do 12 meseci, pa i duže da se uspostavi regularan ritam crevnog pražnjenja.

Kako da pomognete svom detetu?

Nemojte biti pod stresom jer Vaše dete ima neredovne stolice! Problem je veoma čest, a uglavnom se javlja kod dece koja su po prirodi uredna, čista i pedantna, te sam čin pražnjenja creva doživljavaju kao neprijatan i „prljav“. Pomoći ćete detetu na sledeći način:

  • Stavljate dete bez frustracije na nošu ili šolju sa adapterom 5 do 10 minuta nakon svakog obroka i pred spavanje.
  • Obezbedite detetu komforan ambijent i položaj da mu kolena budu iznad nivoa struka (npr. postavljanjem stepenika ispod stopala).
  • Nikada ne požurujte dete dok sedi na noši!
  • Uvek pohvalite dete kada uspešno obavi defekaciju.

Ne kažnjavajte dete ukoliko prlja veš. To se dešava zbog prisustva velike količine fekalnih masa u crevima. Dete nije krivo zbog toga.
Napravite dnevnik praćenja crevnog pražnjenja i davanja lekova ukoliko je Vaše dete na terapiji.

Dijeta i fizička aktivnost se preporučuju, ali nisu prva terapijska linija u lečenju funkcionalne opstipacije kod dece! Povećan unos tečnosti i biljnih vlakana, prebiotici i probiotici nemaju efekat u lečenju opstipacije kod dece. Lek prvog izbora je PEG (polietilenglikol). Pridržavajte se saveta pedijatra i ne obustavljajte terapiju na svoju ruku, jer to može da dovede do prolongiranja trajanja i lečenja opstipacije kod deteta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *