Bolovi u stomaku

U proseku na oko 60 pacijenata dnevno petoro nam kaže da su se javili bolovi u stomaku. To je u suštini jako čest simptom sa kojim se susrećemo u našoj praksi.
Stomak i simptomi vezani za stomak se vrlo često zapostavljaju, a zapravo mogu da budu znak ozbiljnih oboljenja.
Kako mi pregledamo stomak, odnosno na šta sve obraćamo pažnju?

Bolovi u stomaku se vrlo često spomenu onako samo uzgredno, ali je važno gde se taj bol nalazi

Stomak možete da zamislite kao polje ravnih ivica.

To polje podelimo na devet delova, tri gore tri u sredini i tri dole pri čemu svako polje predstavlja jedan deo našeg sistema.

Mi već refleksno bolove u stomaku svrstavamo u ta polja, ali za vas je bitno da barem orijentaciono kažete lekaru koji deo stomaka vas boli recimo gore desno, gore sredina ili gore levo.

Bol koji je lokalizovan u sredini ispod grudne kosti i oko pupka obično potiče od problema sa želucem kao što je gastritis, helikobakter pilori infekcija ili čir.

Gastroezofagealni refluks je obično praćen bolom koji liči na žarenje i širi se u grudni koš.

Treba pomenuti da se ljudi koji imaju dijafragmalni infarkt, često žale na jak bol u želucu i zato je bitno uvek uraditi EKG pacijentu sa takvim tegobama.

Takođe bol ispod desnog rebarnog luka može da bude znak upaljene žučne kese ili kamenja u njoj.

Treba pomenuti da bolove u stomaku daju i renalne kolike, tj pesak ili kamen u bubregu .

Pojasni bol može biti znak akutnog pankreatitisa.

Bol u desnom donjem kvadrantu obično asocira na upalu slepog creva, ali ciste i tumori jajnika takođe mogu dati bol u toj regiji, naravno i u ostalim delovima trbuha, kao i PMS.

Bolne menstruacije su često izvor nepodnošljivih bolova.

Posebnu grupu predstavljaju inflamatorne zapaljenske bolesti creva, gde mogu postojati grčevi, nadimanje, zatvor ili dijareja, a uzroci mogu biti različiti.

Stanja praćena I visokom temperaturom I dijarejom obično znaju da budu infektivne prirode, ali ako traju duži vremenski period mogu da budu znak ulceronog kolitisa ili Kronove bolesti.

Uvek treba proveriti pritisak nekome ko ima bolove u stomaku.

Nizak pritisak i bolovi u stomaku predstavljaju nešto na šta treba obratiti pažnju i to uvek predstavlja znak upozorenja.

Povraćanje krvi, krvava ili crna stolica su takođe hitna stanja jer predstavljaju krvarenja iz gastrointestinalnog trakta.

Problemi sa mokrenjem, povišena temperatura, žutica, jačina bola, lokalizacija i njegovo širenje, dužina trajanja, stolica i gomila drugih simptoma nam zapravo pomažu u dijagnostikovanju jer tako odlučujemo koje ćemo analize uraditi da bismo utvrdili šta je uzrok.

Najbitnije od svega je da se pacijent obrati lekaru na vreme i da ne zapostavlja signale koje mu telo šalje jer bolovi u stomaku uvek imaju uzrok a često ako se ne reaguje na vreme može doći do komplikacija.

Ostalo je na nama lekarima, počevši od anamneze, pregleda, dijagnostike i terapije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *