Vodič – kada pozvati pedijatra?

Kao roditelj, verovatno ste se više puta borili sa sledećim pitanjem kada je vaše dete bolesno: Da li da pozovem doktora? Da li vase dete ima temperaturu, kašalj ili bol u stomaku? Uvek dolazi trenutak kada se pitate da li je vreme da dobijete savet od profesionalca.

Obratite pažnju na ove ključne simptome kada pokušavate da odlučite da li treba da pozovete ili odete kod pedijatra.

Groznica

U praksi se veoma često strah od bolesti pretvara u strah od povišene temperature, pa se ishod borbe sa bolešću poistovećuje sa ishodom borbe protiv povišene temperature. Tendencija da roditelj burno reaguje kada temperatura deteta raste je normalna, ali je važno zapamtiti da groznica nije uvek loša.

Kako neki doktori vole da kažu, groznica nije neprijatelj već saveznik. Kada dete dobije infekciju, a većina infekcija kod dece dolazi od virusa za koje ne postoji nikakav specifičan tretman u većini slučajeva, njegova telesna temperatura raste tako da se može efikasnije boriti protiv virusne infekcije. Rast temperature u ovom slučaju je dobra stvar.

Naravno, postoje slučajevi  kada se zbog temperature obavezno treba obratiti pedijatru:

 • Vaša beba je mlađa od 3 meseca. Obratite se lekaru ako uopšte ima povišenu temperaturu, čak i temperaturu od samo 37,5 stepeni Celzijusa.
 • Bebe imaju slabo razvijen imunološki sistem, pa infekcije kod dece tog uzrasta mogu biti znak nečega ozbiljnijeg,  kao što su bakterijski meningitis, bronhiolitis ili upala pluća, upala srednjeg uha, urinarna infekcija.
 • Vaša beba je starija od 3 meseca, i pored povišene temperature ima i druge simptome. Ako je slaba, povraća, ima više retkih stolica tokom 24h pored povišene temperature, obratite se pedijatru. Isto važi i ako povišena temperatura traje duže od 3 dana, bez drugih simptoma.
 • Ako temperatura deteta pređe preko 40 stepeni, odmah se obratite pedijatru. To je posebno važno ako ima i druge simptome, kao što su osip, problem sa disanjem, teško se budi, uporno povraća ili ima retke stolice.

Važna napomena je da detetu u svakom slučaju, znači i pre odlaska kod pedijatra, date lek za snižavanje temperature, ukoliko je njegova telesna temperatura 38 ili više stepeni Celzijusa.

Kada pozovete ili odete kod svog doktora, budite spremni da odgovorite na sledeća pitanja:

 • Kolika je temperatura vašeg deteta?
 • Koliko dugo ima groznicu?
 • Da li se temperatura normalizuje kad mu date lek za snižavanje temperature?
 • Da li ima neke druge simptome?

Povraćanje i/ili dijareja

Ako su se pomenuti simptomi samo jednom desili, nema potrebe da brinete. Međutim, ako se i dalje nastavljaju, dehidacija postaje jedna od briga.

Da bi se sprečila dehidracija, obavezno je da Vašem detetu dajete dovoljno tečnosti. Potrebno je da mu date da pije elektrolitni rastvor za rehidraciju.

Ako simptomi kod Vašeg deteta postanu ozbiljniji Ili traju duže, tj. ne prolaze, obratite se pedijatru.

Vaš pedijatar će ga pregledati i može dati nalog za analize krvi, urina, stolice, ili još neku dodatnu dijagnostiku kako bi postavio pravilnu dijagnozu.

Kašalj, prehlade i drugi problemi sa disanjem

Starija deca sa prehladom obično ne moraju da dolaze kod lekara. Ako je vaša beba uzrasta do 3 meseca, treba da pozovete svog pedijatra na prvi znak bolesti, jer se prehlada može brzo pretvoriti u nešto ozbiljnije, kao što je bronhiolitis ili upala pluća, kao i upala srednjeg uha.

Kada je Vaše dete starije od 3 meseca, obratite se pedijatru ako:

 • Ima problema sa disanjem
 • Ima zapušen nos duže od 3 dana
 • Kašlje intenzivno tako da ga kašalj ometa u snu i svakodnevnim aktivnostima
 • Boli ga uho

Osip

Većina osipa kod dece je bezopasna i prolazi spontano. Ali pozovite svog pedijatra ako:

 • Vaše dete oseća bol na mestu osipa ili ima i otok u regiji kože zahvaćene osipom
 • Ima veći broj modrica bez poznatog uzroka udarca
 • Ima osip u vidu pečata na koži – koprivnjača
 • Ima osip uz povišenu telesnu temperaturu

Bol dok piški

Ako se Vaše dete žali na bol pri mokrenju, obratite se odmah svom pedijatru. Pedijatar će ispitati da li postoji urinarna infekcija, i dati odgovarajuću terapiju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *