Grip kod dece

Šta je grip?

Ponekad nije lako odrediti da li je dete obolelo od gripa. Razlika u odnosu na prehladu je u tome što je grip mnogo intenzivniji, brže se razvija i napada čitav organizam. Stanje se pogoršava posle 2-3 dana od obolevanja, za razliku od prehlade koja tada najčešće počinje da jenjava.

Simptomi uključuju:

Visoku temperaturu
Groznicu
Obarajaći umor
Glavobolju i bol u mišićima
Suv, iritirajući kašalj
Bolno grlo
Povraćanje i bol u stomaku
Ponekad roditelji zbog povraćanja i bola u stomaku, koji se javljaju kod dece kada obole od gripa, često pomisle da je u pitanju stomačni virus.

Simptomi gripa

Oboleli je zarazan dan pre pojave simptoma i tokom trajanja bolesti. Prenosi se na zdravo dete u kontaktu preko ruku ili kapljičnim putem,  kašljem, kijanjem i slinavljenjem, jer se virusi nalaze u česticama aerosola izbačenim iz organizma. Bolest traje 5 do 7 dana, a kod malog deteta neretko i duže.

Zimi se brže širi među decom, jer borave više u zatvorenim prostorijama, vrtićima, školama i igraonicama. Takođe se brzo šire u malim, zadimljenim, hladnim i neprovetrenim prostorijama. Inkubacija je 48-72h, ali može biti i kraća.

Bolest počinje naglo iz punog zdravlja groznicom i povišenom temperaturom, konjuktivitisom, lošim opštim stanjem, malaksalošću, gušoboljom, kijanjem i kašljanjem, a neretko se javi glavobolja i povraćanje. Veća deca se često žale i na bolove u kostima i mišićima. Temperatura je visoka i teško se snižava, čak ponekada nakon davanja lekova zna i da poraste i tada je potrebno rashlađivanje mlakim oblogama ili kupanjem u mlakoj vodi. Povišena temperatura obično traje 2-4 dana. U slučaju povraćanja dolazi do dehidracije i bitna je nadoknada tečnosti.

Hrana treba da je lako svarljiva, a količina po želji deteta. Nasuprot tome unos tečnosti u vidu mlakih napitaka, vode, i voćnih sokova treba da je pojačan. Kijanje i kašljanje je korisno, jer se na taj način izbacuju čestice virusa iz disajnog puta, te ga ujedno i čisti.

S druge strane, kašalj može biti uporan i jak, posebno  noću ometa san deteta. U tom slučaju, davati detetu sirup za smirivanje kašlja pred spavanje. Da bi se izbegla pojava nadražajnog kašlja, potrebno je da prostorija u kojoj dete boravi bude provetrena, da vazduh bude vlažan i da u prostoriji nema duvanskog dima.

Redovna toaleta nosa je od velikog značaja u cilju sprečavanja nastanka bakterijskih komplikacija, kao što su upala uha, sinusa i pluća, tokom gripa. Vitamin C je koristan,  jača imunitet i odbrambene sposobnosti organizma, pa ga treba uzimati u većim količinama, najbolje u vidu prirodnog vitamina C (limun, narandža, kivi, đumbir, paprika, kupus). Takođe su veoma važni mirovanje, odmaranje, unos tečnosti i lična higijena, kao i higijena prostorija u kojim boravimo.

Zašto je opasan?

Kao respiratorni virus, grip je veoma agresivan prema sluzokoži respiratornih organa. Zato što je intenzivniji od drugih virusa, on mnogo češće izaziva komplikacije, a one mogu biti i veoma ozbiljne.

Grip može da dovede do zapaljenja uha i sinusa, a ova komplikacija nastaje direktnim dejstvom virusa na ovo područje. Upala se najčešće razvija posle 4-5 dana od nastanka bolesti.

Usled oslabljenosti organizma i prodora virusa u pluća, kao komplikacija može se razviti pneumonija (upala pluća). Možete je prepoznati po naglom pogoršavanju simptoma bolesti i opštem stanju deteta, koje se značajno urušava. Ako posumnjate na pneumoniju, obavezno odvedite dete doktoru.

Iako mogu biti posledice gripa, komplikacije na srcu i centralnom nervnom sistemu se retko javljaju kod dece.

Kako se leči?

Detetu treba omogućiti mirovanje, kako bi se imuni sistem što efikasnije izborio sa virusom.
Osim odmora i mirovanja dete bi trebalo i da unosi dosta tečnosti. Preporučuje se voda, nezaslađeni čajevi i blagi voćni sokovi. Deca će možda zbog mučnine i povraćanja odbijati tečnost, ali je važno da budete uporni. Zbog mogućnosti povraćanja, dete ne mora da odjednm popije veću količinu, dovoljno je nekoliko gutljaja, pa sve tako na 15-20 minuta.

Kako bi dete lakše disalo, važno je da redovno čistite nosić. Za to obavezno koristite fiziološki rastvor, koji možete kupiti u svakoj apoteci i po preporuci doktora kapi za nos (za decu).

Ako dete ima problem sa nadražajnim kašljem koji mu remeti disanje i san, možete mu dati lekove (sirupe) koji će smiriti to stanje. Vaš doktor ili farmaceut vam mogu pomoći pri izboru.

Kako biste detetu olakšali bolove i podnošenje visoke temperature kao pomoć, po preporuci doktora, možete mu davati paracetamol ili ibuprofen.

Za grip se ne preporučuju antibiotici, ali danas postoje tzv. antivirotici koji mogu da olakšaju simptome, skrate trajanje bolesti i umanje mogućnosti za nastanak komplikacija. Takav lek je Tamiflu. Ako vaš doktor uvidom u trenutno stanje i testovima utvrdi da je to potrebno, prepisaće ga vašem detetu.

Zdravom i raznovrsnom ishranom bogatom hranljivim materijama.

Posle ozdravljenja, savetuje se mirovanje u trajanju od dve sedmice.

Kako da zaštitie decu?

Najbolji način prevencije težih oboljenja je vakcinacija protiv influence. Najnovija je preporuka Svetske zdravstvene organizacije (WHO) da se svi vakcinišu, uključujući svu decu stariju od šest meseci. Napušten je stari koncept koji je davao preporuku o vakcinaciji rizičnih grupa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *